Fauna, flora, klimaat, toerisme en eten in Tenerife
Flora
Op de Canarische Eilanden groeien vele bijzondere planten, bomen en bloemen. Tenerife heeft een oppervlakte van 2057 km², waar ongeveer 500 verschillende soorten planten op groeien. Het eiland kent 2 verschillende klimatologische situaties. Het zuiden kent een veel drogere klimaat dan het noorden, waar er meer neerslag valt. Hierdoor is de vegetatie in het noorden veel rijker. Naast het woestijnlandschap van het zuiden heeft het noorden groene valleien en bananenplantages.
In de natuur leven verschillende soorten planten door elkaar heen. Elke soort bezet een eigen plekje (niche) waar hij in concurrentie leeft met andere soorten. Op een eiland is er weinig of geen concurrentie, en er zijn veel vrije niches. In dit geval kunnen de verschillende soorten meer plekjes in bezit nemen. Op deze manier kunnen ze allerlei eigenschappen ontwikkelen die zij voorheen niet hadden. Hierdoor evolueren deze planten tot meerdere en verschillende soorten. De soortenrijkdom in Tenerife is o.a. te wijten aan dit proces, dat adaptieve radiatie wordt genoemd.
Sommige van deze planten ondergaan ook een proces waarbij dezelfde eigenschap bij verschillende soorten evolueert. Dit komt omdat deze soorten op eenzelfde niche leven. Deze evolutie wordt convergente evolutie genoemd. Hierbij lijken de verschillende soorten sterk op elkaar, zoals de meeste planten in Tenerife die heel sterk op cactussen lijken. Een voorbeeld zijn de Euphorbiaceae of de soorten van de Wolfsmelkfamilie, die een xerofiele aanpassing hebben ondergaan. Dit betekent dat deze planten goed aan een droog klimaat zijn aangepast. Deze lijken sterk op cactussen.
Tenerife kan ook in drie verschillende vegetatiezones verdeeld worden: tot 1000 meter is dit de droge zone, tot 1800 meter de boomzone en boven de 1800 meter is dit de Alpiene zone.
In de droge zone vind je bijvoorbeeld eucalyptusbomen, acacia’s, verschillende soorten cactussen, amandelbomen, mimosa, jacaranda’s, Canarische ceders, agaven, bananenplanten, suikerriet, Canarische lavendel, aloë en Canarische palmen. De Canarische palm (Phoenix canariensis) is overal te vinden en lijkt op de Noord-Afrikaanse dadelpalm, maar het is korter, met grote weelderige bladeren en een mooiere kroon. De strelitzia, of de paradijsvogelbloem bevindt zich ook in de droge zone en is de nationale bloem van Tenerife.
Vervolgens is er in de droge zone ook het Cardonal gebied. Hier komt men de kandelaberwolfsmelk (cardòn) en de koningjubawolfsmelk (tabaiba) tegen. Het ingedikte sap van de tabaiba kan als een kauwgom gegeten worden. Die van cardòn wordt gebruikt als medicijn en vermengd met olie.
De tweede zone is de boomzone of Brezal. Hier komt men verschillende soorten naald- en loofbomen tegen, o.a. verschillende lauriersoorten, hulst, boomheide en de Canarische pijnbomen, die 20 tot 30 meter hoog kunnen worden. In de pijnwouden groeien het zonneroosje en de slaaplelie.
De laurierbomen hebben afwijkende kleine bladeren, een mosrijke bodem en een kronkelige stam. Ze bevinden zich in het Laurisilva gebied waar vele plantensoorten overleefden die sinds de eerste ijstijd in de rest van de wereld uitgestorven zijn.
Andere voorbeelden zijn de Retama (Canarische brem) en de Tajinaste; deze bevinden zich rond de Pico del Teide, de grootste vulkaan van Tenerife.
De Tajinaste is een gedrongen struik met een worstachtige stam en fijne groene bladeren. Deze kwam vroeger enkel in Tenerife voor, maar nu is het ook op Gran Canaria (één van de Canarische Eilanden) aangeplant. Het kan ongeveer twee meter hoog worden en er kunnen aan één plant tienduizenden rode bloemen groeien.
De meest voorkomende boom op Tenerife, de Canarische drakenboom of de drakenbloedboom is ook de beroemdste boom in Tenerife. Deze behoort tot de familie van de lelies. De drakenbloedboom heeft een donkerrode hars en de top van de boom lijkt op een meerkoppige draak. Deze bomen zijn enkele honderden jaren, tot misschien wel duizenden jaren oud. Ze komen alleen nog op de Kaapverdische Eilanden (eilandengroep voor de westkust van Afrika, die tot Portugal behoort) en de Madeira (een ander eiland van Portugal) voor, en op de rest van de wereld is het al meer dan twintig miljoen jaar uitgestorven. De oudste drakenbloedboom van de Canarische Eilanden is “El Drago”, hij is ongeveer 700 jaar oud, 16 meter hoog, weegt 140 ton en staat in Icod de los Vinos. Vroeger gebruikte men het ‘drakenbloed’ of beter gezegd de sap van de boom als medicijn.
Ten laatste is er de Alpiene zone waar dwergstruiken, korstmossen en vele kruiden groeien. Tijdens de winter bloeit er het Teide-madeliefje in Las Cañaras, in mei is ditzelfde gebied bedekt met witte en paarse bloemen van de Teide-brem. Rond de top van de El Teide bloeit het paarskleurige Teide-viooltje, één van de weinige plantensoorten die nog boven de 3500 meter hoogte groeien. Dit gebied rond de El Teide (3718m) werd in 1954 tot Nationaal Park verklaard en heet Parque Nacional del Teide.
Fauna
Vergeleken met de plantenwereld is de dierenwereld qua soortenrijkdom veel kleiner op de Canarische Eilanden. Toch zijn er een aantal bijzondere dieren te vinden op Tenerife. Veel voorkomende vogelsoorten zijn de Teidevink, de Canarische torenvalk, de bruine kanarie, de laurierduif, de pijnboomduif, de patrijs, de raaf, de specht, de lijster en de buizerd. Bekende vlindersoorten zijn de rode monarchvlinder, de blauwe Canarische vlinder, de oranje tijgervlinder en de roodzwart gekleurde dame.
De Canarische Eilanden zijn trouwens niet naar de kanarie genoemd, maar de vogels zijn naar deze eilanden genoemd. De Canarische Eilanden danken hun naam aan de Perra de Presa Canario, een grote hondensoort die al ten tijde van de Romeinen op de eilanden aanwezig was.
Vervolgens kom je ook de gekko vaak tegen. Deze is een hagedissoort, die voornamelijk in de struiken leeft en in de avond op insecten jaagt. Omdat de Spaanse huizen meestal witte muren hebben, zijn de gekko’s vaak in huis te vinden.
Er leven op Tenerife bijna geen zoogdieren, de enige soort is de vleermuis.
Verder staat Tenerife bekend om zijn orka’s (zwaardwalvissen) en andere walvissoorten. Er leeft ook een kolonie van tropische calderones (grijze dolfijnen) rond Tenerife. Dagelijks kan men met verschillende bootjes vertrekken om de dieren te bekijken. Het komt regelmatig voor dat de dieren de bootjes tot op enkele meters naderen.
Een leuk museum om te bezoeken en waar u veel over de flora en fauna van Tenerife kunt zien en lezen is het Museum de la Naturaleza y el Hombre (Natuur historisch museum).
Centraal op het eiland Tenerife ligt de berg El Teide, waar 's winters op de toppen sneeuw kan liggen. Deze berg vormt de natuurlijke grens tussen het droge zuiden en het nattere en groene noorden van het eiland.
1. Het klimaat van Tenerife Noord
Het noorden van het eiland Tenerife is het nattere en daardoor groenere deel van het eiland. Dagen met strakblauwe luchten komen hier niet zo vaak voor, vaak is er toch ergens wel iets van wolken te bekennen. Ook is de luchtvochtigheid hier hoger dan in het droge en warme zuiden van Tenerife, waardoor het bij hoge temperaturen al snel benauwd en klam aanvoelt.
De hoger gelegen delen van het noorden van Tenerife zit vaak in de wolken. Vooral op de route van Puerto de la Cruz naar de Teide kom je vaak bewolking tegen.
2. Het klimaat van Tenerife Zuid
Het zuiden van het eiland Tenerife is droog en zonnig. Vrijwel het hele jaar ligt de temperatuur overdag tussen de 20 en 30 graden en 's nachts koelt het af naar waardes van 15 tot 22 graden. In vergelijking tot het wat nattere en grijzere noorden van Tenerife valt het in het zuiden mee wat betreft neerslag en bewolking in de wintermaanden.
3. Temperatuursverschillen
In de hoger gelegen gebieden op en rondom de Teide is het (aanzienlijk) kouder dan in de lager gelegen gebieden. Vooral in de winter en het voorjaar kunnen grote verschillen in temperatuur voorkomen. Wie het centrale deel van het eiland wil bezoeken doet er verstandig aan om warme kleding mee te nemen (lange broek en een vest, trui of jas).
4. Noodweer
In de periode oktober tot en met maart is noodweer mogelijk. Soms valt er binnen vrij korte tijd zoveel regen dat de riolering het niet aankan en straten deels overstromen, auto's wegspoelen en kelders onderlopen. Dit soort extreme weersituaties laten zich helaas niet zo goed voorspellen. Gelukkig is hevige regenval iets wat ook hier niet met regelmaat voorkomt.
5. Hitte
In de zomer kan het extreem warm worden op Tenerife als een oostelijke luchtstroom warme lucht uit de Sahara meeneemt naar de Canarische Eilanden. De kans dat het gebeurt is niet erg groot, maar is wel aanwezig. Een aantal dagen met temperaturen tot zo'n veertig graden in combinatie met woestijnzand dat neerdaalt op het eiland maken kunnen het dan vrij onaangenaam maken.
Toerisme
Begin jaren ’60 van de vorige eeuw begon het massatoerisme op de Canarische Eilanden op gang te komen. Vele buitenlanders staken veel geld in deze eilanden en lieten vele hotels en appartementencomplexen bouwen.
De toerisme in Tenerife is heel sterk uitgegroeid. De populairste vorm van een vakantie naar Tenerife is een strandvakantie naar het zuiden en zuidwesten.
Een groot deel van de bewoners leven in toeristische plaatsen, zoals Puerto de la Cruz, Playa de las Americas, Puerto de Santiago en Costa del Silencio.
Puerto de la Cruz is een belangrijke badplaats dat aan de noordelijke kust ligt. Mooie bezienswaardigheden zijn de typische houten terrasjes.
In het noorden ligt ook het uitkijkpunt Mirador de Humboldt, waar men kan genieten van een prachtige panorama. Het is ver noemd naar de Pruisische geleerde en wereldreiziger Alexander von Humboldt. Hij kwam in 1799 enkele dagen naar Tenerife, en was daarmee de eerste toerist op het eiland.
Vervolgens is Playa de las Americas een toeristenplaats in het zuiden van Tenerife. Hier kan men talrijke hotels, restaurants, clubs, bars en discotheken vinden. Het staat bekend als centrum van het nachtleven in Tenerife. Ook vindt men hier een aantal stranden die aangelegd zijn met geïmporteerd zand uit Afrika om het lavazand te vervangen.
Verder is Puerto de Santiago ook een toeristische plaats in het westen van Tenerife, waar een klein winkelcentrum te vinden is.
Dan is er de Costa del Silencio dat in het zuiden van Tenerife ligt. Aan deze kust ligt ook ons hotel Westhavenbay.
Bovendien ligt het visserdorp Las Galletas, waar men ook een winkelcentrum kan vinden, aan de Costa del Silencio. Wandelen is het beste dat men hier kan doen dankzij de twee prachtige natuurgebieden. Enerzijds is er de La Rasca, een vulkanische landschap waar men helemaal tot aan de vuurtoren kan wandelen om een prachtig uitzicht te krijgen.
Anderzijds is er de Gele Berg of de Montana Amarilla die 172m hoog is. Als men langs de achterkant op de berg klimt is het minder lastig, maar op de top is er weer een prachtig uitzicht over Las Galletas.
Verder is er de hoofdstad, Santa Cruz de Tenerife, die uit oude wijken, een moderne architectuur, verschillende boulevards en veel mooie parken bestaat.
Uiteraard heeft Tenerife ook een nationaal park rond de vulkaan, Pico del Teide. Parque Nacional del Teide werd in 1954 tot Nationaal Park verklaard. Hier bevindt zich o.a. Las Canadas, zeven zandplateaus die zijn ontstaan door het instorten van oude kraten.
Dagelijks kan men in Tenerife ook op een leuke boottocht om de dolfijnen te bekijken. Tijdens deze tocht wordt er gestopt en gaat men dan duiken. Het komt regelmatig voor dat de dieren de bootjes tot op enkele meters naderen.
Naast het duiken kan men ook aan andere watersporten doen, zoals surfen, waterskieën en zeilen. Natuurlijk kan men ook op het eiland zelf sporten. Meest bekende sporten zijn golven en mountainbiken.
De keuken op Tenerife heeft, vooral in de toeristische centra, een groot aanbod.
Op de Canarische Eilanden wordt voornamelijk vis, vlees, groenten en aardappelen gegeten.
Vooral in de lokale restaurants is vis erg populair. Het eten op de eilanden lijkt erg op dat van de (ei)landen in- en rond de Middellandse Zee. Zoals in veel andere landen is de Spaanse keuken zeer afwisselend tussen de verschillende regio's, maar er zijn een aantal gemeenschappelijke kenmerken:
- het gebruik van olijfolie, zowel op salades als voor het frituren
- het gebruik van gefruite uien en tomaten als het begin voor de bereiding van overvloedige gerechten
- het gebruik van look en uien als belangrijke kruiden
- het gebruik van wijn tijdens het koken
- het eten van brood tijdens de maaltijd
- het veelvuldige eten van salades, vooral in de zomer
- het eten van een stuk fruit of van een zuivelproduct als nagerecht
Onder de traditionele specialiteiten is het grootste aanbod de papas arrugadas, de mojos rojo en verde (sausjes van pepers of koriander), verschillende soorten honing,vis en zeevruchten. Van alle producten uit de Canarische keuken is gofio de voornaamste. Dit bestaat onder andere uit geroosterde tarwebloem. In Tenerife bestaat een grote kaastraditie voortkomende van de inheemse bevolking, die voor het grootste deel van hun culinaire behoeften aangewezen was op geiten en schapen.
Bronnen:
Fauna en flora in Santa Cruz de Tenerife, Canarische Eilanden : http://tenerife.costasur.com/nl/flora-y-fauna.html
Flora en Fauna : http://www.vakantie-canarischeeilanden.nl/site/tenerife/flora_fauna.html
Flora en Fauna Tenerife : http://www.canarischeeilanden.nl/informatie/achtergrond/tenerife/flora-fauna/
http://home.planet.nl/~eng00059/tenerife/natuur.html
http://home.planet.nl/~eng00059/tenerife/klimaat.html
WIKIPEDIA - Tenerife (Canarische Eilanden) : http://nl.wikipedia.org/wiki/Tenerife_%28Canarische_Eilanden%29
Praktische informatie over Tenerife : http://www.landenportal.nl/tenerife.htm#klimaat
http://www.klimaatinfo.nl/spanje/canarische-eilanden/tenerife-noord.htm
http://www.klimaatinfo.nl/spanje/canarische-eilanden/tenerife-zuid.htm
Costa del Silencio : http://www.tenerife-reisgids.be/tenerife_costa_del_silencio.asp
Toerisme Tenerife : http://www.vakantie-canarischeeilanden.nl/site/tenerife/toerisme.html
Toeristische informatie: http://www.canarische-eilanden.info/eilanden/tenerife/tenerife_tour.html
Selviye & Nicolas
Geen opmerkingen:
Een reactie posten